Rabarbarowiec










Robiłam w zeszłym roku praktycznie identyczne ciasto tyle, że z porzeczkami a ponieważ mój mąż bardzo lubi rabarbar to czemu by nie zrobić wersji właśnie z nim.









Składniki:


125 g mąki pszennej razowej
100 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
proszek do pieczenia (tak na czubku łyżeczki)
25 g cukru pudru



250 g rabarbaru 
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
dżem malinowy
pomarańcz (skórka)

2 białka
100 g cukru trzcinowego
szczypta soli

Przygotowanie:



Do miski miksera/ lub na stolnicę, sypiemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę zimne masło i miksujemy na kruszonkę/ bądź ucieramy w rękach na koniec dodajemy żółtka wyłączamy mikser podsypujemy mąką zagniatamy na kulkę. Wkładamy na 10-15 minut do lodówki, następnie wykładamy nim formę. Wkładamy ponownie do lodówki i nagrzewamy piekarnik (ok. 10 minut), przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy 20 minut w temperaturze 160-170 st., w tym czasie ubijamy pianę najpierw ze szczyptą soli a później powoli dodajemy cukier trzcinowy (po łyżce), gdy piana będzie sztywna, wyciągamy formę z piekarnika, wykładamy na spód rabarbar wymieszany z dżemem malinowym, mąką ziemniaczaną i skórką z pomarańczy, a na wierzch naszą pianę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 st, po tym czasie obniżamy temp. do minimum i pieczemy (w zasadzie suszymy pianę) przez 10 minut, wyłączamy i zostawiamy na chwilę w piekarniku (ok. 7 minut) wyciągamy, studzimy, kroimy i zjadamy np. z lodami waniliowymi  ((klik) lub śmietankowymi.  Moje ciasto jest na wielkość keksówki jak chcecie więcej to trzeba podwoić ilość składników.



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty