niedziela, 5 czerwca 2016

Czyżby idealne? Brownie.








Kochani, od dawna próbuje upiec brownie idealne ale za każdym razem nie spełnia ono moich oczekiwań, więc kombinuje dalej i znowu jest to samo to nie to i tak w kółko, tym razem chyba się udało... Jest czekoladowe jest lekko chrupiące i ciągnące. Idealne do lodów i kawy. 






Składniki:


200 g czekolady gorzkiej (u mnie E.Wedel)
200 g masła lurpak (min. 82% tłuszczu)
220 g cukru brązowego
1 łyżeczka cukru waniliowego (klik)
szczypta soli różowej 
1 łyżka masła orzechowego (FA 100% orzechów bez dziwnych dodatków)
3 jaja
2 spore łyżki kakao
130 g mąki pszennej tortowej

Przygotowanie:



Masło topimy w garnuszku dodajemy czekoladę potłuczoną tłuczkiem do mięsa, całość mieszamy do momentu aż wszystko się ładnie rozpuści, w misie miksera ucieramy jajka z cukrem brązowym i cukrem waniliowym dodajemy roztopioną czekoladę, łyżkę masła orzechowego, sól i po łyżce mąki ucieramy na szybkich obrotach, piekarnik rozgrzewamy przez 10 minut do temperatury 160 st. Formę (dużą dwa razy taką jak keksówka), wykładamy papierem do wypieków. Wlewamy naszą masę i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy nasze brownie jeszcze na chwilę. Następnie wyciągamy i kroimy na małe kwadraciki. Podajemy z lodami np. ((klik)




Smacznego!

2 komentarze: