niedziela, 12 czerwca 2016

Muffiny jabłkowe z migdałami












Jeszcze przez chwilę zostaję przy deserach i tu przepis z cyklu muffiny....  Bo szybko i smacznie.




Składniki: (na 8 sztuk)



150 g mąki pszennej razowej (Melvit)
1 jajko (wiejskie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju kokosowego (lekko podgrzanego)
1/2 szklanki jogurtu greckiego
3/4 szklanki cukru brązowego
szczypta soli
paczka płatków migdałowych
jabłko



Przygotowanie:




Mąkę przesypujemy do miski mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy jajko, płatki migdałowe pokrojone na kawałki jabłko, olej kokosowy, cukier, jogurt oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy ręcznie na jednolitą masę. Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami wlewamy masę do 3/4 wysokości papilotek obsypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 st na 20-25 minut (sprawdzamy kilka razy wykałaczką jak będzie sucha) następnie muffiny wyciągamy z piekarnika. Studzimy i podajemy do kawy czy mleka. 





Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pyszne i zdrowe babeczki. Nie potrzeba nic więcej!
    Zapraszam na swojego bloga :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zdrowe zamienniki :)

    OdpowiedzUsuń