czwartek, 2 czerwca 2016

Łosoś z warzywami wg Jamiego Olivera






Wielokrotnie już wspominałam, że Jamie Oliver jest moim ulubionym kucharzem zachwyca mnie prostota dań przez niego przygotowanych. Tak jest i dzisiaj proste i dość szybkie danie wg Jamiego Oliviera.




Składniki: 


łosoś filet 
brokuł 
fasolka szparagowa (obecnie ze słoika później świeża polska)
młode ziemniaczki

pesto bazyliowe:

duży pęczek bazylii
orzeszki piniowe
parmezan
oliwa
sól (różowa)
pieprz



Przygotowanie:



Z bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy i parmezanu robimy pesto doprawiamy i odstawiamy do lodówki (najszybciej będzie blenderem lub elektrycznym młynkiem ja niestety swój spaliłam ;-) więc robie ręcznie w moździeżu). Ziemniaczki porządnie myjemy zalewamy zagotowaną wrzącą wodą i solimy. Gotujemy około 20-25 minut aż będą miękkie) 10 minut przed końcem dorzucamy brokuł i fasolkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i kładziemy łososia. Smażymy po 3 minuty na stronę. Ściągamy na talerz. Warzywa odcedzamy mieszamy z pesto i nakładamy na talerz obok łososia. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz