czwartek, 23 czerwca 2016

Pulpety z jagnieciny










To danie miało przypominać koftę, aczkolwiek ja zrobiłam ją na styl angielski (bo z sosem miętowym ,ktory z mężem uwielbiamy a przywozi mi go z Anglii brat z bratową :-)) i wyszło smacznie.







Składniki:


0,5 kg mielonej jagnięciny/ baraniny
łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
łyżeczka pieprzu cayenne
łyżeczka kminu rzymskiego
pół łyżeczki kurkumy (ja miałam oryginalną od znajomej)
pół łyżeczki imbiru
sól i pieprz
czosnek/cebula
jajko (żeby lepiej się kleiły)
sos miętowy/ ajvar pikantny




Przygotowanie:




Mięso przekładamy do miski, wszystkie przyprawy ucieramy w moździeżu i dodajemy do mięsa mieszamy dokładnie dodajemy jajko i cebulę/czosnek. Formujemy małe kulki, ugniatamy (w zasadzie jak kotlety mielone mi to wyszło) na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie smalec wieprzowy) układamy kotleciki i smażymy najpierw z jednej potem z drugie strony (około 4-5 minut). Szykujemy żaroodporne naczynie (ja swoje wyłożyłam papierem do wypieków) przekładamy kotleciki i przelewamy tłuszcz z patelni przykrywamy pokrywką i zapiekamy przez 30-40 minut w temperaturze 160-180 st. Podajemy z rukolą i sosem miętowym lub z ajvarem. Ja osobiście nie jadam pieczywa ale można podać z jakąś fajną bułeczką. 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz