piątek, 15 lipca 2016

Frittata jak tarta z kurkami












Ok kochani, żeby było prościej jak ktoś z Was nie cierpi na nadmiar czasu (tak jak ja) to zamiast tarty z kurkami może zrobić taką właśnie frittatę.




Składniki:


8 jajek
kilka łyżek śmietany 18%
sól i pieprz
kurki
cebula
boczek



Przygotowanie:


Zaczynamy od obsmażenia boczku (ja to robię na smalcu), następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki a na sam koniec pokrojoną w kosteczkę cebulę smażymy około 7-10 minut po czym odstawiamy patelnię i zabieramy się za masę jajeczno- śmietanową. Do wysokiego naczynia (u mnie jest to kubek do blendera ręcznego) wbijamy jajka i dodajemy śmietanę całość mieszamy łyżką i doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Przelewamy wszystko do formy na tartę wyłożoną papierem do wypieków na wierzch nakładamy kurki z boczkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i piecemy do momentu aż cała masa się zetnie i lekko przyrumieni (max. 30 minut) podajemy z rukolą skropioną oliwą i octem balsamicznym. Jeżeli nie macie w domu piekarnika (bo i tak bywa) można frittatę przygotować na patelni.  


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz