niedziela, 10 lipca 2016

Morele pod kruszonką










Od dwóch lat chodzi za mną pomysł na zapiekane morele z kruszonką i dzisiaj (korzystając z okazji że cheat day) postanowiłam w końcu je zrobić. Mam polskie (nie te z marketu) morele specjalnie na tą okazję kupione. 







Składniki:


450 g moreli
3/4 szklanki mąki
cukier brązowy
100 g masła lurpak


Przygotowanie:



Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy na połówki, odstawiamy. Masło rozcieramy z cukrem i mąką (palcami) aż powstanie kruszonka. Naczynka żaroodporne smarujemy masłem układamy nasze morele, a wierzch obficie obsypujemy kruszonką (można dodać też wiórki kokosowe). Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. aż morele zaczną się gotować a kruszonka będzie zrumieniona. Podajemy z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.



or

Smacznego!

2 komentarze: