czwartek, 7 lipca 2016

Pasta z wątróbki









Ja (nie wiem jak Wy) bardzo lubię różnego rodzaju smarowidła do chleba,  ale... tylko te zrobione w domu... nie kupuje, bo uważam że szkoda zdrowia na tą całą chemię ze sklepu.









Składniki:



500 g wątróbki (u mnie drobiowa
smalec wieprzowy (do smażenia)
ogórek kiszony (u mnie domowy małosolny)
cebula

Przygotowanie:



Wątróbkę myjemy, usuwamy z niej co zbędne (chodzi o białe włókna), na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy nasze mięsko aż będzie lekko zrumienione, w między czasie dodajemy pokrojoną cebulkę. Solimy i pieprzymy (ja to robię już po usmażeniu). Lekko studimy i teraz najbardziej upierdliwa rzecz, blendujemy (ja blenderem ręcznym a Wy...jak macie jakąś inną wesję, np. przy robocie kuchennym to napewno będzie łatwiej) dodałam kawałek masła, ale i tak było dość ciężko zrobić z tego jednolitą dość gładką masę w razie potrzeby doprawiamy. Podajemy z ogórkiem kiszonym i świeżą ciemną lub jasną bułką.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz