Tarta kurkowa












Super pomysł na szybką (no dość szybką....) kolację. Mój tradycyjny przepis na ciasto i ciekawe dodatki, naprawdę gorąco polecam.







Składniki:



opakowanie kurek (z 200 g)
trochę śmietany
4 jaja
świeża natka pietruszki

100 g masła (82%)
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
2 żółtka
szczypta soli różowej
1 łyżka śmietany/ jogurtu
1 łyżka cukru brązowego




Przygotowanie:



Ja odpalam swój mega mikser z funkcją zagniatania ciasta (kto nie ma niestety musi to zrobić ręcznie), do mąki dodajemy śmietanę, żółtka, jogurt, sól i cukier i pokrojone w kosteczkę masło (najlepej zimne łatwiej będzie zagniatać ciasto. Ugniatamy aż zrobi Nam się jednolita masa, formujemy kulkę, obsypujemy mąką, wkładamy do woreczka i chowamy na 15-20 minut do lodówki. Boczek kroimy na plastry, obsmażamy (ja na smalcu a Wy jak chcecie :-)), dodajemy oczyszczone kurki (ja wybieram zawsze te mniejsze nie muszę ich kroić) oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebule i kawałek masła całość podsmażamy około 7 minut. Ciasto wałkujemy przekładamy na formę do tarty wyłożoną papierem do wypieków, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 12-15 minut. Jaja mieszamy ze śmietaną doprawiamy solą i pieprzem wylewamy na podpieczone ciasto i układamy boczek z kurkami. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut aż masa jajeczno- śmietanowa zastygnie. I gotowe podajemy z grzankami czosnkowymi i rukolą z dressingiem z oliwy i octu balsamicznego.


Smacznego!

Komentarze

  1. Ale musi być smakowita. Super taka wytrawa tarta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest smakowita zniknęła w parę minut :-)

      Usuń
  2. W zupełności zgadzam się z komentarzem kociołka

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze w tym sezonie nie robiłam kurek, taka tarta to świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty