sobota, 27 sierpnia 2016

Tapenada













Siedzimy z moim mężem mocno w tematyce diet, ćwiczeń . Obserwujemy obecnie istniejące trendy i widzimy jak telewizja, czasopisma, blogi (prowadzone przez kobiety i mężczyzn) wciskają do głowy różne przepisy na BEZ CUKROWE lody, ciasta czy inne smakołyki, Widzimy jak piszą o tym że cukier brzozowy czy miód czy syrop klonowy jest BEZ CUKRU (fizycznie białego cukru nie sypią ale praktycznie w każdym z tych BEZ CUKROWYCH przepisów on jest pod taką czy inną postacią). Kurcze może mnie za to znienawidzicie drogie panie i panowie ale niestety CUKIER JEST CUKIER. A co za różnica czy jest on ze słodyczy czy z owoców?  Nie ma to znaczenia. Często (praktycznie codziennie!) słyszymy, że przecież te piękne owoce są takie super, że od nich się nie tyje, że mają witaminy! A szczerze z czego one mają witaminy z chemicznego nawozu czy z tego zanieczyszczonego powietrza czy gleby? Zastanówcie się moi drodzy. Żyjemy w czasach kiedy pszczoły umierają od nadmiaru pasożytów, chemii i tak dalej. Otwórzcie oczy i rozejrzyjcie się wokół, a zobaczycie jak paskudny zrobił się ten świat. Męczy mnie to jakie głupoty czytam i to, że tak często w to wierzycie. Choćby ten cudowny owoc był najpięniejszy na świecie niestety ale zawiera cukier pod postacią fruktozy i tuczy tak samo jak czekolada! Abstrahując od tematu PASKUDNEGO CUKRU przedstawiam Wam pomysł na pastę z oliwek absolutnie bez dodatku cukru!




Składniki:



słoiczek czarnych oliwek
oliwa extra virgin
pietruszka
sól i pieprz
ogórki kiszone (opcjonalnie ja zapomniałam)
parmezan (opcjonalnie)





Przygotowanie:



Z oliwek odlewamy wodę, przekładamy do kielicha blendera dodajemy oliwę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczki, przykrywamy i chowamy do lodówki. Można podawać z grzaneczkami lub jak ja na cieście francuskim z listkiem pietruszki lub kiełkami (nie dlatego że są zdrowe czy dietetyczne tylko dlatego, że ładnie można nimi ozdobić).
.




Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz