sobota, 3 września 2016

Łosoś na makaronie








Raz w tygodniu mamy taki mały cheat day, a że uwielbiamy kuchnię włoską i makarony różnego rodzaju to przynajmniej w jednym posiłku się znajduje to cudo. Dzisiaj szybko i bez zbytniego wydzwiania bo kuchnia im prostsza tym smaczniejsza (bynajmniej według mnie).






Składniki:



łosoś (moja ulubiona to ta jak najbliżej ogona)
makaron tagliatelle (Barilla około 5-6 gniazdek)
ząbek czosnku
świeża zielona pietruszka (duża ilość)
sól i pieprz
kawałek masła (spory)
kawałek papryczki chilli
parmezan
oliwa z oliwek (extra virgin)
ocet balsamiczny (opcjonalnie)



Przygotowanie:





Makaron gotujemy według instrukcji producenta (ja osobiście! zawsze o minutę krócej) we wrzącej i osolonej wodzie, odcedzamy i płuczemy na durszlaku zimną wodą (ja uważam, że jest to najlepsza metoda na nie sklejanie się), na patelni rozgrzewamy masło (na małym ogniu) może być klarowane jest mniejsze ryzyko spalenia, dodajemy chilli, pietruszkę i rozgnieciony czosnek, podsmażamy przez chwilę a następnie dodojemy posolone kawałki łososia (skórą do dołu) smażymy po 5 minut na stronę ściągamy, na parę sekund (max. minutę) na patelnię kładziemy makaron, po czym przekładamy na głębokie talerze posypujemy tartym parmezanem, posiekaną natką pietruszki i papryczką chilli (niewielką ilością, żeby nie było ostre) na werzchu układamy łososia. Podajemy póki gorące.



Smacznego 

1 komentarz:

  1. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń