poniedziałek, 30 stycznia 2017

Pizza z wołowiny








Witajcie kochani, jest to dość nietypowy przepis na pizzę ale nie na tradycyjną z drożdżowego ciasta, a na spodzie z wołowiny, zapach podczas przygotowywania jest nieziemski, pachnie jak prawdziwa pizza u mnie hmm... spód wyszedł ,,gruby'' bo nie miałam odpowiedniej formy robiłam ją w prostokątnym naczyniu żaroodpornym.






Składniki:

1 kg ładnej dość chudej wołowiny (mielonej u mnie 0,5 kg mała foremka)
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka płatków mielonej pikantnej papryki (ja dodałam suszone pomidory w płatkach)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka różowej soli z himalajów


2 jaja
pół średniej cebuli
dużo parmezanu
kulka mozzarelli
5-7 plastrów salami
puszka pomidorów Pelati (najlepiej bez skórki)


Przygotowanie:




Mięso mielimy z cebulą (można kupić gotowe mięso mielone), doprawiamy wszystkimi przyprawami, trzemy do niego dość dużą ilość parmezanu, mieszamy wszystko dokładnie dodajemy jaja i mieszamy jeszcze raz póki z mięsa przypraw i jajek nie zrobi się jednolita masa. Wykładamy formę papierem do wypieków, przekładamy mięso, wyrównujemy aby wszystko było jednej wysokości, następnie jeszcze raz trzemy parmezan i wstawiamy na 20 minut do zimnego piekarnika pieczemy w temperaturze  180-200 stopni. Po upływie tego czasu układamy część mozzarelli, znowu zapiekamy przez 20 minut (po tym czasie mięso powinno być już gotowe), na wierzch dajemy pomidory (ja użyłam połowę puszki ze względu na małe naczynie), posypujemy resztą mozzarelli, pokrojonym w paski salami i jeszcze jedną porcją parmezanu. Pieczemy ostatnie 20 minut (w sumie całkowity czas zapiekania to 60 minut).  



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz