niedziela, 23 kwietnia 2017

Hummus





Witajcie po kolejnej przerwie.....nie pokaże Wam nic nowego czego byście nie znali....Ale bardzo chce mieć ten przepis u siebie na blogu ☺ jestem w ciąży....kończę 8 miesiąc i niestety mam cukrzycę ciążowa kontrolowana dietą... hummus idealnie utrzymuje poziom cukru...więc proszę. Korzystajcie w ciąży czy nie pasta jest smaczna i pożywna, a z marchewką smakuje super.







Składniki :



pół paczki ciecierzycy
dużo oliwy z oliwek/ ewentualnie oleju z orzechów włoskich
różowa sól z himalajów
limonka
pasta tahini (klik)
świeża papryczka chili (opcjonalnie)
czosnek (opcjonalnie)
i mnóstwo cierpliwości... :-)



Przygotowanie :



Ciecierzycę namaczamy (min. 12 godzin), następnie gotujemy w garnuszku z dużą ilością wody przez 60 minut, solimy na sam koniec gotowania. Wystudzoną ciecierzycę wrzucamy do wysokiego kubka/ misy blendera (ja użyłam ręcznego i strasznie mnie to wykończyło raz że blender szybko się nagrzewał i musiałam zostawiać żeby ostygł dwa że ciecierzycę ciężko było zblendować mimo dużej ilości oliwy), Blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą himalajską, limonką i jeszcze większą ilością oliwy/oleju z orzecha włoskiego. Można podawać z marchewką, selerem naciowym ewentualnie świeżym ogórkiem.  

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz