Chrupki z ciecierzycy










Alternatywa dla chipsów? Chrupki z ciecierzycy z dowolnymi przyprawami.






Składniki:

100 g ciecierzycy
oliwa z oliwek
pieprz
sól
papryka pikantna i słodka
czosnek granulowana


Przygotowanie:



Ciecierzyce namaczamy przez minimum 12 godzin, następnie gotujemy według instrukcji na opakowaniu (moja 1 godzinę, solimy na sam koniec), odcedzamy. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do wypieków, polewamy oliwą z oliwek i obsypujemy ulubionymi przyprawami (u mnie papryka, sól, pieprz, czosnek), pieczemy przez godzinę w temperaturze około 180 st. do chrupkości, polecam mieszać co 10 minut żeby ciecierzyca się nie spaliła. Studzimy i albo zjadamy odrazu albo przekładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy.





Smacznego!

Komentarze

  1. Wow, ale smacznie to wygląda - koniecznie będe musiała spróbowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super te chrupki wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Chyba pierwszy wpis na jaki trafiłam, gdzie wreszcie jest przepis na jakąś alternatywę dla chipsów, które niestety tak lubię. Wielkie dzięki! Będę śledzić Twój blog :-)

      Usuń
  4. Mniam, nie jadłam jeszcze takich chrupek :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty