czwartek, 21 września 2017

Tarta pomidorowa











Przepis z jakiejś gazety....prosta tarta (bo w prostocie siła :-)) tylko pomidory, ser pleśniowy i tymianek. 





Składniki:


pomidory koktajlowe, śliwkowe, malinowe (jakiekolwiek)
ser pleśniowy (u mnie gorgonzola Igor)
115 g masła 82-83 % tłuszczu
woda (przygotowałam 1/2 szklanki zużyłam mniej- na wyczucie jak ciasto zacznie się lepić nie trzeba dodawać w przepisie 1/4 szklanki)
250 g mąki (użyłam pszennej razowej)
sól (u mnie różowa z himalajów)
jajko
pieprz
tymianek (suszony)



Przygotowanie:



Ja z braku czasu i lenistwa (malutkie dziecko) użyłam miksera, mąkę, jajko, masło ,wodę oraz sół wlałam/wrzuciłam do misy i odpaliłam maszynę. Po uformowaniu się ciasta w kulę, wyjęłam obsypałam mąką i wrzuciłam na 30 minut do lodówki. Następnie przełożyłam do formy na tartę wyłożoną papierem do wypieków i malutkim wałeczkiem rozwałkowałam tak aby brzegi pokryły boki formy. Nakłuwamy widelcem i układamy ser, na to pomidory. Posypujemy tymiankiem, pieprzem i odrobiną soli. Pieczemy około 20-30 minut. Kroimy, podajemy z bagietką zapieczoną z masłem czosnkowym, ewentualnie rukolą polaną oliwą i sokiem z cytryny/limonki. 





Smacznego 

4 komentarze: