niedziela, 12 listopada 2017

Brukselka z ziemniakiem




Dzisiaj na szybko,  bo moje dziecko jest bardzo niecierpliwie (chyba po tatusiu). Ziemniak i brukselka! 





Składniki:



ziemniak (średniej wielkości), 
brukselka (6-8 sztuk), 
łyżeczka masła (u mnie kozie). 


Przygotowanie:



Brukselkę płuczemy (ja bardzo często po bywam się wierzchnia listków, bo tam jest najwięcej piasku) usuwamy ogonki i kroimy na kawałki. Ziemniaka obieramy i również kroimy całość zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości następnie wyciągamy z wody i albo blendujemy albo rozgniatamy widelcem dodajemy masło (lub olej rzepakowy bądź oliwę z oliwek są to dopuszczalne tłuszcze roślinne dla niemowląt_ a tłuszcze dodajemy po to aby witaminy i mikroelementy z warzyw lepiej się maluchom przyswajaly). Ja dodaje jeszcze 2-3 łyżki stołowe wody z gotowania żeby zrobić lekką  papke. I tyle.... lunch gotowy. 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz