Pieczeń rzymska z jajkiem









Kochani, przygotowanie wielu rzeczy w domu (w sensie produktów do jedzenia) nie wymaga wielkiej filozofii ani zbyt dużej ilości czasu, niektóre są tak proste do wykonania że nie ma sensu ich kupować w sklepie o ile zależy nam na jakości!





Składniki:



mięso mielone (u mnie udziec z indyka) no. 250 g
2 jaja
czosnek
sól i pieprz 
bułka tarta (niewielka ilość)
smalec (u mnie gęsi ale może być też wieprzowy)


Przygotowanie:



Jedno jajko gotujemy na twardo, w tym czasie jak się gotuje szykujemy mięso (jak na kotlety mielone),  wrzucamy do miski dodajemy jajko (surowe :-)), sypiemy bułkę tartą, sól i pieprz oraz tarty bądź przeciśnięty przez praskę czosnek (choć ja osobiście wolę cebulę). Całość mieszamy formujemy coś w rodzaju....hmmm... ciasta może....w środek wkładamy jajko ugotowane na twardo zawijamy w folię aluminiową ze sporą ilością smalcu i zapiekamy w foremce do ciasta.





Smacznego!

Komentarze

Popularne posty