Małże z makaronem






Uwielbiam owoce morza w połączeniu z makaronem i masłem czosnkowym nie ma chyba lepszego zestawienia (bynajmniej dla mnie) znalazłam też małego wspólnika do jedzenia tych cudnych przysmaków. Kiedyś takie dania szykował dla mnie mąż ale męża już nie mam za to mam cudną małą istotkę która lubi je tak samo jak ja  i przygotowuje je sama dla Nas dwóch.






Składniki:


opakowanie małży bez skorup
czosnek 
masło 82% tłuszczu
sól różowa
koperek
pietruszka (natka)
pomidory suszone w płatkach 
ulubiony makaron (u mnie zawsze Barilla)
parmezan


Przygotowanie:



Małże rozmrażamy w wodzie (jeśli czasu jest mało jak u mnie), lub odstawiamy aby same odmarzły. W dużym garnku gotujemy wodę na makaron solimy i gotujemy 2 minuty krócej niż pisze producent.  Na patelnię nakładamy spory kawałek masła dodajemy sól, czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli nie macie praski można go zetrzeć na tarce lub nożem na desce do krojenia) koperek (posiekany) oraz pomidory suszone w płatkach. Dodajemy małże. Ja smażę parę minut 5-6. Po upływie czasu dodajemy makaron całość mieszamy (dobrze zostawić odrobinę wody z gotowania makaronu powstanie wtedy fajny sosik) trzymamy na patelni jeszcze dosłownie minutę i nakładamy na talerze (u mnie jest to zawsze coś głębokiego łatwiej jeść). Posypujemy posiekaną pietruszką i tartym parmezanem. 




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty