Pavlova











Przepyszna co tu mówić więcej!







Składniki:


Beza:
białko z jaj (150 ml) około 4-5 białek
cukier puder (1 szklanka - jeśli nie macie można zrobić w moździerzu lub użyć drobnego, ja zrobiłam z brązowym)
mąka ziemniaczana (2 łyżeczki)
ocet jabłkowy (lub winny) 2 łyżeczki


Krem z mascarpone (pycha!):

śmietana kremówka (36% tłuszczu) 200 ml
cukier 2 łyżeczki (użyłam brązowego)
ser mascarpone (250 g)


Dowolne owoce (byle kwaskowate)


Przygotowanie:


Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Białka odmierzamy i ubijamy na sztywną pianę oby nie za długo następnie bardzo powoli dodajemy cukier (puder lub bardzo drobny inny u mnie brązowy) po każdym dodaniu cukru miksujemy na wysokich obrotach, tą metodą uzyskamy piękną lśniącą i wciąż sztywną pianę. Gdy ,,skończymy'' cukier dodajemy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i dwie łyżeczki octu jabłkowego (ewentualnie winnego). I uwaga mieszamy delikatnie (ja drewnianą łyżką).
Temperaturę w piekarniku obniżamy do 120 st. Blaszkę wykładamy papierem do wypieków, ekspresowo wykładamy pianę i formujemy ją w okrągły ,,tort'' z zagłębieniem na środku (po to aby później nałożyć w nie krem). Piana powinna być sztywna i dobrze się formować. Pieczemy przez 80 minut. Po upieczeniu nie wyciągamy bezy z piekarnika zostaje tam albo całą noc albo do wystygnięcia. Teraz kolej na krem: zaczynamy od ubicia śmietanki z cukrem na bitą śmietanę gdy już będzie gotowa dodajemy ser mascarpone. Na koniec wykładamy krem na naszą przepiękną bezę i układamy ulubione owoce.




To co? Pyszności!

Komentarze

Popularne posty