Sałatka tabbouleh









Jeszcze nie publikowałam przepisów z kuchni tureckiej jakoś nie bardzo pociąga mnie ta kuchnia, ale jakiś czas temu czytając jakąś książkę trafiłam właśnie na tą sałatkę a że potrzebuję w upalne dni i do swojej diety coś lekkiego a ta sałatka nadaje się do mięs to postanowiłam ją przygotować. Nie jest to absolutnie mój autorski przepis skorzystałam z książki kucharskiej.





Składniki:


1 szklanka kaszy bulgur (oryginalnie jest to chyba kasza kuskus)
2 świeże ogórki
2 pomidory
mała czerwona cebula
natka pietruszki
świeża mięta 
oliwa z oliwek
sól i pieprz.



Przygotowanie:



Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, według instrukcji producenta (ja zawsze zapominam ustawić czas i robię to na ,,oko''), ogórka, cebule, pomidora kroimy nie zbyt drobno. Dodajemy siekaną pietruszkę i mięte. Polewamy dużą ilością oliwy (extra virgin) solimy i pieprzymy. odstawiamy do lodówki (sałatka powinna być mocnooo schłodzona- tak jest w przepisie. Pewnie chodzi o to aby smaki dobrze się przegryzły). I tyle. Gotowe!







Pyszności!

Komentarze

Popularne posty